Bart Dijkstra

Casas de los Sueños

Voorzitter Fundacion Casas de los Sueños

Bart Dijkstra

Mijn naam is Bart Dijkstra en ik woon sinds 2015 in Colombia. Voor die tijd heb ik in Nederland op een zorgboerderij met jongeren met psychosociale problemen gewerkt en Culturele Antropologie gestudeerd.

Colombia is een enorm mooi en gevarieerd land maar heeft helaas ook een tragische geschiedenis en een bloedige kant. Dit heeft veel consequenties voor de dagelijkse realiteit van veel mensen. Het leidt tot grote extremen die mij altijd enorm gefascineerd hebben. Sinds 2006 ben ik verschillende malen in Colombia geweest waarna ik mij tijdens mijn studie Culturele Antropologie verder gespecialiseerd heb in Colombia. Hierbij heb ik me vooral gericht op de re-integratie van voormalige guerrillastrijders en paramilitairen. Hiervoor kwam ik vaak in buitenwijken waar ik geconfronteerd werd met de situatie waarin veel kinderen en jongeren op deze plekken opgroeien.

Toen ik in 2017 door een paar Colombiaanse kennissen gevraagd werd om met hun een stichting op te richten die zich inzet voor kinderen in achterstandswijken heb ik mij dan ook meteen bij dit project aangesloten. Op dit moment zijn wij vooral werkzaam in de wijk Unir 2 een illegale en enorme achterstandswijk. We hebben al veel mooie dingen bereikt maar er is nog enorm veel werk. Daarnaast willen wij onze projecten in de toekomst ook graag uitbreiden in vergelijkbare wijken. Om zo kansen te creëren voor kinderen die dit erg nodig hebben.

De stichting en het bestuur worden naast mij geleid door Colombianen maar sinds 2021 ben ik officieel de voorzitter van ons project zodat ik de stichting in Colombia en Nederland kan vertegenwoordigen.